Tarayıcınız güncel değildir. İnternet sitemizi tam olarak kullanabilmek için lütfen tarayıcınızı güncelleyin.
Linde MH hidrojen yakıt hücresi teknolojisine sahip forkliftler ve çekiciler
Linde Material Handling ürünü yakıt hücresi teknolojisi

Haydi Hidrojenlenelim

Enerji yönetimi, şirketler için giderek daha önemli bir başarı faktörü haline geliyor. Bu durum özellikle intralojistik sektörü için geçerlidir. Endüstriyel ekipmanların doğru tahrik sistemiyle donatılması, performansı, maliyet kontrolünü ve sürdürülebilirliği doğrudan etkiler. Bu nedenle Linde Material Handling olarak ihtiyaçlarınıza uygun hale getirilmiş çok çeşitli enerji çözümleri sunuyoruz. Bunlar arasında, yakıt hücresi ve lityum iyon aküden oluşan hibrit sisteme sahip hidrojenle çalışan endüstriyel ekipmanlar bulunmaktadır.

Uygulama alanı sınırlı olsa da hidrojen, geleceğin enerji karışımında şüphesiz önemli bir yapı taşıdır. Kütleye bağlı yüksek enerji yoğunluğu sayesinde hidrojen, fosil yakıtlara kıyasla yaklaşık üç kat daha fazla enerji üretir. Yakıt hücresi sistemleri aynı zamanda yakıt ikmalinin hızlı bir şekilde yapılmasını mümkün kılarak ekipmanın kullanıma hazır olma durumunu maksimum seviyeye çıkarır. Yakıt hücreleri yeşil hidrojenle beslenirse tamamen emisyonsuz çalışır ve CO2ayak izini azaltır.

Mucize Hidrojen: Yakıt Hücresinden Gelen Enerji

Yakıt hücresi ve aküden oluşan hibrit sisteme sahip ekipmanlar, temelde enerji kaynağı olarak hidrojen kullanan elektrikli ekipmanlardır. Elektrik doğrudan endüstriyel ekipmanda üretilir. Gerekli tüm bileşenler, boyutları standart bir akü oluğu kadar olan Akü Değiştirme Modülü'nde (BRM) bulunur.

Yakıt hücresi yığınları içinde hidrojen; ortam havasındaki oksijenle reaksiyona girerek elektrik, su ve ısı (soğuk yanma) üretir. Ortaya çıkan enerji, entegre bir lityum iyon aküyü şarj eder. Bir tampon depolama birimi görevi görür, normal çalışma sırasında ekipmanlara elektrik gücü sağlar ve frenleme sırasında geri kazanım yoluyla elde edilen elektriği depolar. Yoğun operasyonlar özellikle yüksek güç gerektiriyorsa, bu depolanan elektrik, ek olarak doğrudan ekipmana enerji sağlayabilir.

Yakıt hücreli ekipmanlar şarj edilmediği ve kendilerine yakıt ikmali yapıldığı için, elektrikli ekipmanlar gibi redresörlerde veya elektrik prizlerinde şarj için zaman harcanmaz.

Günlük kullanımda, ekipmanlar geleneksel IC modeller gibi kullanılabilir: Dolum yapıldıktan hemen sonra tekrar kullanıma hazır hale gelirler. Ekipman tipine bağlı olarak, bir vardiyanın tamamı için bir dolum yeterlidir.

Hidrojen ile ilgili animasyon videosu

Bir Bakışta Avantajlar

Daha Az Bağımlılık

Hidrojen, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi veya hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilebilir. Böylece şirketler, petrol ve gaz gibi fosil yakıtlara daha az bağımlı hale gelirler.

Hızlı Yakıt İkmali

Geleneksel IC modellerde olduğu gibi, hidrojenle çalışan ekipmanlara da çok hızlı bir şekilde dolum yapılabilir. Üç - beş dakika içinde ekipmana yakıt doldurulur ve ekipman kullanıma hazır hale gelir, bu da genel kullanılabilirliği önemli ölçüde artırır.

Daha Yüksek Verimlilik

Zaman alıcı şarj ve akü değiştirme işlemlerinin aksine hızlı dolum sayesinde verimlilik artar. Daha fazla zaman tasarrufu için hidrojen dolum istasyonları elverişli konumlara yerleştirilebilir.

Güvenli İstifleme

Kurşun asitli akülerin aksine, yakıt hücrelerinin değiştirilmesi gerekmez. Bu durum, potansiyel olarak tehlikeli asitlerle temastan kaynaklanan yanma veya yaralanma riskini ortadan kaldırır.

Daha Fazla Alan

Şarj istasyonu veya akü odası gerekli değildir. Dolum altyapısı, depolama ve üretim alanlarının dışına kurulabilir, böylece daha geniş kullanım alanı elde edilmiş olur.

Kesintisiz Güç Çıkışı

Kurşun asit aküler düşük şarj seviyesiyle daha az güç sağlarken, yakıt hücreli hibrit sistem tüm çalışma döngüsü boyunca sabit güç sağlar.

Uzun Kullanım Süresi

Yakıt hücresi sistemleri, 10.000 saat çalışacak bir hizmet ömrüne ulaşır ve bu da tüm kullanım süresi boyunca maliyetleri önemli ölçüde azaltır. Ayrıca, uzun hizmet ömrü doğal kaynakların korunmasını sağlar. Kullanım aşamasının sonunda, hücre yığınları çok iyi bir şekilde geri dönüştürülebilir.

İklimin Korunması

Yeşil hidrojen, rüzgar ve güneş enerjisi ile emisyonsuz olarak üretilebilir. Soğuk yanma sırasında sadece su ve ısı açığa çıktığından, yakıt hücresi iklime hiçbir şekilde zarar vermeyecek şekilde kullanılabilir.

Hidrojen kullanmak ne zaman daha iyi bir fikirdir?

Çok sayıda avantajına rağmen, hidrojen teknolojisi tüm uygulamalarda en mantıklı çözüm değildir. Ekonomik kullanım için belirli şartların karşılanması gerekir. Bunlar arasında belirli bir filo büyüklüğü ve belirli bir çalışma saati sayılabilir.

Aşağıda verilen genel bilgiler, yakıt hücresi sistemlerinin özellikle ne zaman kayda değer olduğunu ve hangi sektörlerin en çok fayda sağlayabileceğini göstermektedir.

Linde forklift hidrojenle çalışıyor.

Yüksek Kullanım

Hidrojenle çalışan endüstriyel ekipmanlar, sürekli kullanıldıklarında son derece verimli ve dayanıklıdır; çünkü sık sık açılıp kapanması yakıt hücrelerinin daha hızlı bozulmasına neden olur. En ideali kullanıcıların bu teknolojiyi iki veya üç vardiyalı operasyonlarda kullanmasıdır. Çalışma saati yılda 1.200’ün altında olan uygulamalar için yakıt hücresi sistemlerinin kullanılması teknik ve ekonomik açıdan çok mantıklı değildir. Bununla birlikte otomotiv sektörü ve yan sanayi gibi kesintisiz çalışmanın olağan olduğu durumlarda, IC ve kurşun asit akülü ekipmanlara göre mantıklı bir alternatif olduklarını kanıtladılar.

Katı Hijyen Standartları

Kurşun-asit akülerle karşılaştırıldığında yakıt hücreleri herhangi bir asit veya başka kimyasal kirlilik üretmez. Temiz bir alternatif olarak teknoloji, gıda ve ilaç endüstrileri gibi sıkı hijyen gereksinimleri olan endüstrilerde bile kullanılabilir.

Minimum Ekipman Sayısı

Kural olarak, yoğun kullanımda 20'den fazla forkliftten oluşan bir filo boyutunda hidrojen enerjisinin kullanılması faydalı olacaktır. Bunun nedeni nispeten yüksek yatırım maliyetleri değildir. Hidrojen çözümünün uygulanması yalnızca uygun forkliftlerin satın alınmasını değil, aynı zamanda gerekli altyapıya yatırım yapılmasını da içeriyor. Filo ne kadar büyükse ve yıl başına iş çıktısı ne kadar yüksek olursa, hidrojen kullanımı o kadar hızlı kendini amorti eder.

Mevcut Altyapı

Hidrojenin sahada bulunması, teknolojinin verimli kullanımı için çok önemlidir. Genel olarak, yakıt hücresi sistemlerine sahip endüstriyel forkliftler, hidrojenin (ve dolayısıyla gerekli altyapının) halihazırda mevcut olması durumunda en faydalı olanıdır. Örneğin, hidrojen bir yan ürün olduğundan, üretim süreci için gerekli olduğundan veya birleşik ısı ve enerji santrali ile forklift filosunun gücü hidrojenden sağlandığı için. Tüm bu durumlarda hidrojenle çalışan endüstriyel forkliftlerin ekonomik kullanımına yönelik koşullar idealdir. Öncelikle hidrojen altyapısının kurulması gerekiyorsa, ekonomik sürdürülebilirliğin duruma göre incelenmesi gerekiyor.

Sınırlı Güç Kaynağı

Hidrojen kolaylıkla taşınabilir ve güç kaynağının mümkün olmadığı ya da büyük efor sarf edilmesi gereken yerlerde kullanılabilir. Örneğin bir şirketin enerji altyapısı, araç filosunun tamamını lityum iyona dönüştürmeye yeterli olmayabilir (şarj sırasında yükün pik yapması riski). Bu durumda hidrojen güçlü, düşük emisyonlu ve esnek bir alternatif sunuyor.

Teşvikler

Altyapıya yapılan yüksek yatırımlar nedeniyle, yakıt hücreli forkliftlerin kullanımı şu ana kadar genellikle yalnızca uygun sübvansiyonlarla kendini amorti etti. AB, ülke ve bölgesel düzeyde çok sayıda finansman programı bulunmaktadır. Programa bağlı olarak forkliftler veya H2 altyapısı finansmana uygundur. Odak noktası, tasarruf edilen CO2 emisyonlarının hacmidir. Tasarruf ne kadar yüksek olursa, fon takviyesi olasılığı da o kadar yüksek olur.

Hepsi H2'li: Linde Çözümleri

2000 yılında Linde'de, yakıt hücresi ile tam randımanlı çalışan forklifti geliştirdik. 10 yıldan kısa bir süre sonra, Avrupa'da hidrojenli araç için seri üretim yapan ilk üretici olduk. Bugün, serimizin yüzde 80'i için hidrojen opsiyonu sunuluyor. Bunlar arasında bulunanlar:

  • Transpalet
  • Çift palet istifleyiciler
  • İstifleyiciler
  • Sipariş toplayıcılar
  • Çekiciler
  • Reach truck’lar
  • Denge ağırlıklı forkliftler

Yükleme sırasında Linde FC 25 forklift.

Yakıt Hücreli Hibrit Sistem “Linde HyPower”

Linde ayrıca hidrojen teknolojisinde kapsamlı çözümler sunmaktadır. Müşterilerimiz ekipmanları, yakıt hücresi sistemlerini ve onlarla ilgili hizmeti tek bir kaynaktan almaktadır. Aschaffenburg'daki Linde Geliştirme Merkezinde, kullanıcılara çok sayıda yenilik sunan Linde HyPower 24 voltluk yakıt hücreli hibrit sistemi geliştirdik:

  • Yüksek kapasite ve büyük Li-ION akü
  • Sabit yüksek güç seviyesi
  • Azami yükte maksimum enerji
  • Hemen kullanıma hazır
  • Tüm sistem için uzun kullanım ömrü
  • Son derece sessiz çalışma
  • Linde ekipmanlara ideal entegrasyon

Yeni Linde HyPower 24V Yakıt Hücresi çeşitli transpaletler, istifleyiciler, çift palet istifleyiciler, sipariş toplayıcılar ve çekiciler için mevcuttur.

Onsuz Hiçbir Şey Çalışmıyor

Altyapı Sorunu

Hidrojenle çalışan endüstriyel ekipmanların çok sayıda avantajı vardır, ancak aynı zamanda altyapı açısından da gereksinimleri yüksektir. Gerekli olan hidrojen ya tankerlerle ya da boru hattıyla sağlanır ya da şirket tarafından doğrudan tesislerinde üretilir. Kendi hidrojenlerini üretmek isteyen şirketler, elektroliz tesisini çalıştırmak için ek enerjiye ihtiyaç duyarlar.

Yalnızca nakliye ve depolama için tanklar, boru hatları veya yüksek basınçlı depolama tankları gibi belirli bileşenlerin yerleştirilmiş olması gerekir.

Maliyetlerden tasarruf etmek ve şirketin kendi CO₂emisyonlarını azaltmak için tesisin kendi rüzgar türbinlerinden veya güneş enerjisinden elektrik kullanılabilir. Prensip olarak bir şirketin kendi hidrojen altyapısı, kapsamlı önlemler ve yatırımlarla ilişkilidir. Bu nedenle şirketler halihazırda hidrojeni başka amaçlar için kullanıyorsa veya hidrojen üretim sürecinin bir yan ürünüyse yakıt hücreli endüstriyel ekipmanlar kullanmak son derece avantajlıdır.

Hidrojen yakıt ikmal istasyonunda bir Linde forklift.

Üretimden doluma: Linde kendi hidrojen altyapısını işletmektedir

Linde, 2023 yılının Mayıs ayından bu yana Aschaffenburg tesisinde kendi hidrojen altyapısını işletiyor. Hidrojen, tesis sahasında sertifikalı yeşil elektrikten elektroliz yoluyla üretiliyor. Linde'nin altyapısı, yakıt hücreli hibrit tahrikli 21 forkliftin dolumu için hidrojen sağlıyor. Linde böylece geleceğin teknolojisi olan hidrojen alanındaki uzmanlığını güçlendiriyor.

Uzmanımızla Görüşün

Sahada Hidrojen Teknolojisi

BMW Grubu ile Yapılan Çalışma Ekonomik Verimliliği Doğruluyor

2013 yılında, yakıt teknolojisinin ekonomik ve teknik potansiyelini test etmek üzere BMW Group ve Münih Teknik Üniversitesi Malzeme Taşıma, Malzeme Akışı ve Lojistik Bölüm Başkanı ile güçlerimizi birleştirdik. Bu amaç doğrultusunda hidrojen tahrikli endüstriyel ekipmanlar, Leipzig'deki BMW tesisinde 20.000 çalışma saatini tamamladı.

Sonuç: H2 tahrik sistemi, kullanıma her zaman hazır olması ve çevre üzerindeki etkisinin düşük olması nedeniyle ikna edici bulundu. O zaman bile, teknolojinin satışa elverişli ve belirli koşullar altında ekonomik olduğu açık görülüyordu.

Linde
Linde

Mercedes-Benz’de Verimli Tesis Lojistiği

'Daimler Çevreyi Koruyor” sloganıyla, Mercedes-Benz yakıt hücresi tahrikli forkliftlerin kullanımını test ediyor. Bu test, Düsseldorf’ta bulunan dünyanın en büyük Mercedes Sprinter minibüs fabrikasında gerçekleştirilmektedir. Bu popüler minibüsler bu tesiste üç vardiya halinde üretilmektedir.

Hidrojen teknolojisi zaman tasarrufu ve akülerin değiştirilmesi için personel maliyetlerinden tasarruf sağlar. Sadece üç dakika içinde, yakıt hücresi hidrojenle doldurulur ve makine kullanılmaya hazır hale gelir. Böylece, teknoloji düzgün vardiya değişiklikleri için ideal koşulları sağlamış olur.