Dijital süreç ve tedarik zinciri, artan ürün talebi, intralojistik süreçlerinin daha fazla otonom hale gelmesini gerektirir. Yatay sipariş toplayıcılar, perakende zincirlerinin, lojistik hizmet sağlayıcılarının, süpermarketlerin ve ilaç üreticilerinin depolarında önemli bir optimizasyon potansiyeli sunar. Bu süreçte operatörler depo içerisinde yürüyerek elle ürünleri raftan toplar ve gerekli alana bırakır. Bu adım, Linde MH'nin N20 SA ve N20 C SA sipariş toplayıcılarının yarı otonom seçeğiyle daha verimli hale gelirken, aynı zamanda depodaki üretkenliği ve iş hacmini önemli ölçüde artırır.
Her Vardiyada Yüksek Performans
İnsanın iş gücünün önemine ek olarak endüstriyel ekipmanlar da sipariş toplama optimizasyonunda önemli rol oynar. İş gücünün yüzde 30 ila 45'inin depoda yürüyen çalışanlar tarafından harcanması, sipariş toplanması ve siparişlerin yerleştirilmesiyle depodaki en yorucu ve zaman alıcı görevlerden biridir. Otonom ekipmanlarla bu sürenin optimize edilebileceği net bir şekilde görünebilmektedir.
N20 ve N20 C SA sipariş toplayıcılarının sürüş modlarının öne çıktığı yer de burasıdır. Bu ekipmanlar, yürüyüş mesafesini kısaltarak ve ekipmana inip binme sayısını azaltarak taşıma performansını ve depodaki üretkenliği artırır. Çalışanın azalttığı adım sayısı süreçteki performansı ve sipariş toplama adedini artırır. Yapılan testlerin sonucunda Linde MH’nin yarı otonom sipariş toplama metodu manuel sipariş toplamaya göre yüzde 20 daha fazla verim sağladığına ulaşılmıştır. Otonom sipariş toplamanın en büyük avantajlarından biri, müşterinin operasyonuna sorunsuz bir şekilde entegre edilebilmeleri, çalışanların olağan toplama rutinlerini sürdürmelerine olanak tanırken, bunu önemli ölçüde daha hızlı ve daha güvenli hale getirmesidir.
Daha Verimli Sipariş Toplama
Linde MH, yüksek optimizasyon potansiyelini göstermek için üç yaygın toplama yöntemini kullanarak bir performans testi gerçekleştirdi. Sonuçlar, tamamen manuel sipariş toplamaya kıyasla verimliliğin yaklaşık yüzde 20 arttığını gösterdi.
Tek Başına ve Daima İleri
Yarı otonom operasyon iki farklı seçenekte müşterinin sipariş toplama sürecine destek sağlar. Yüksek raflı depolarda en sık yapılan işlemlerden biri, rafın bir tarafında, operatör koridorda U şeklinde toplama yaptığından 'beraber yürüyüş' modu bu işlem için idealdir. Bu modda, ekipman operatörü takip eder. Operatör durduğunda ekipman da beraberinde yanında durur ve operatör koridorda yürümeye devam ettiğinde ekipman da takip eder. Ekipmanın konumu operatöre göre ayarlanarak, platforma ve çatalların ucuna sürekli gidip gelmeyi geride bırakarak siparişleri toplayabilir. Ekipmanın duracağı konum kumanda üzerinden üç farklı konum için ayarlanabilir.
Daha küçük depolarda, her iki taraftan da sipariş toplanabilmesi için “düz yürüyüş” modu idealdir. Z şeklinde sipariş toplamada, yani koridorun her iki tarafından da sipariş toplama için idealdir. Operatör “dur ve devam et” fonksiyonunu kullanarak ekipmanın ilerlemesini sağlar. Gerekli olduğu durumda da operatör basitçe ekipmana binip kendisi sürüşe devam edebilir.
En yüksek seviyede güvenlik
Yarı otonom sürüşün güvenlik riski oluşturmamasını sağlamak için ekipmanların önüne yüksek performanslı bir güvenlik tarayıcısı entegre edilmiştir. Bu tarayıcı, diğer ekipmanların yanı sıra insanları ve hatta ekpimanın önünde aniden beliren engelleri algılayarak çarpışmaları ve kazaları önler. Ekipmana entegre edilmiş dört anten ile ultra geniş bant teknolojisi (UWB) ile haberleşen uzaktan kumanda ile operatörün konumu santimetre hassasiyetinde belirlenir. Yarı otonom sürüş modları ayrıca sürekli ekipmana binip inmekten kaynaklanan yaralanma riskini azaltarak kaza oranlarını da düşürür. Tamponun önündeki özel koruma, operaörün ayağının ekipman tarafından ezilmesini önler. Bir direğe monte edilmiş birkaç ışık, mevcut sürüş modunu farklı renklerle gösterir. Ekipman yarı otonom moddayken ışıklarla ve uzaktan kumanda ekipmanla eşleşmediğinde uyarı verirler. Operatör için güvenli ve rahat bir çalışma alanı sağlamak için ekipman, depodaki ana sürüş yolundaki diğer ekipmanlarla çarpışmayı önlemek için otomatik olarak raftan minimum 50 santimetre mesafeyi korur ve koridorun sonunda durur.